Fizica cu Cristian Presura – Introducere

Facebook – https://www.facebook.com/presura
Mixcloud – https://www.mixcloud.com/StiintaClub/
Instagram – https://www.instagram.com/cristianpresura

In fiecare vineri, de la ora 19:00, invitat la Digi World, “Jurnalul de stiinte”
Reluare: sambata, de la ora 15:30, Digi24
In fiecare joi, de la ora 13:20, Radio Romania Cultural, “Stiinta in cuvinte potrivite”

Cursuri interesante:


Aceasta pagina a fost vizualizata de doritori de cursuri.

Daca doriti sa cumparati un curs, va rugam completati formularul din dreapta paginii. Multumim.

Send this page to your friends:

  13 comments for “Fizica cu Cristian Presura – Introducere

 1. 19/06/2019 at 1:59 am

  Superb!

 2. 23/06/2019 at 11:28 pm

  In sfarsi INCA un canal de la care poti invata ceva

 3. 25/06/2019 at 8:34 am

  Domnule profesor, eu nu prea înțeleg partea cu "masa inerțială" și ca ar trebui energie infinită infinită pentru a accelera de exemplu un proton la o viteza mai mare decât cea a luminii. Eu văd lucrurile altfel. Depășirea vitezei luminii nu poate fi realizată nu pentru că ne-ar trebui o energie infinită ci pentru că oricât de multă energie ar avea un accelerator de particule, acesta folosește variații ale unor câmpuri electrice pentru a realiza această accelerare, iar aceste variații de camp electric se deplasează cu viteza luminii. Din asta reiese că indiferent câtă energie am avea, nu o să putem niciodată imprima unei particule o viteza egala sau mai mare decat cea a luminii folosind variații ale unui câmp electric, variații care ele însele se deplasează cu viteza luminii. Cu alte cuvinte, de exemplu nu se poate împușca (prin asta să se înțeleagă transfer de energie de la glonț la un obiect în vederea accelerări vitezei acelui obiect) un obiect care se deplasează pe aceeași direcție și in același sens cu glonțul cu o viteza egala sau mai mare decât a glonțului.

 4. 25/06/2019 at 1:07 pm

  Si as vrea sa mai adaug ceva. Din ce prezentați dumnevoastră am înțeles că în fizica cuantică se crede că particulele elementare pot exista in mai multe locuri in acelasi timp. că astfel se explică tunelul cuantic sau fuziunea din soare. Eu nu cred asa ceva. Eu cred că e imposibil ca o particula sa fie prezenta in mai multe lucruri în același timp. Dar nu la fel se poate spune și despre câmpul său electric. Eu cred că acest câmp se poate deforma/deplasa. Legat de ce am zis mai sus. Eu cred că atunci când o particula se deplasează aproape de viteza luminii (datorita faptului ca o variație a unui câmp electric se deplasează cu viteza luminii) si distribuția spațială a câmpului sau electric se modifică și anume câmpul devine mai turtit in partea din față. Acest fapt poate explica tunelul cuantic sau cum e posibil ca 2 protoni sa ajung suficient de aproape încât să fuzioneze. Daca 2 protoni se deplasează unul spre celălalt cu o viteza aproape de viteza luminii înseamnă că fiecare va avea câmpul electric turtit in față și acest lucru va permite că cei doi protoni sa ajuna foarte aproape unul de celălalt înainte ca să apuce sa simtă fiecare campul celuilalt. Cu alte cuvinte ca să facem o analogie mai ușor de înțeles dacă 2 magneți orientați cu polul nord unul spre celălalt se deplasează fiecare cu viteza luminii unul spre celălalt deoarece câmpul magnetic se va comprima spre 0 in parte din fața aceștia se vor ciocni și se vor distruge înainte ca să mai aibă timp să se respingă. Așa și cu tunelul cuantic. O particula poate trece printr-un perete (de fapt bariera de potențial) înainte ca să apuce să simtă câmpul electric deoarece ca să simtă influența acelui camp ea însăși trebuie sa aibe un câmp. Dar pentru că se deplasează cu viteza foarte mare câmpul ei aflat in direcția de deplasare este aproape 0 deci practic particula nu apuca să simta acea barieră decât mult mai târziu iar asta ii da suficient timp ca să treacă dincolo de ea Eu așa cred și de asemenea cred că e foarte greu ca cineva să demonstreze contrariul.

 5. 13/07/2019 at 9:56 pm

  Vă mulţumim!

 6. 24/07/2019 at 9:10 pm

  Sincer ,va iubesc , am inceput sa invat despre fizica la batranete, e o placere sa va urmaresc si sa va ascult,de unde pot cumpara si eu cartea "FIZICA POVESTITA" va multumesc ca existati !!!

 7. 02/08/2019 at 1:45 am

  Nu imi vine sa cred.Nu credeam ca voi putea gasi vreodata un asemenea profesor.Fizica chiar este frumoasa,dar profesorii aia prosti din scoli si licee nu stiu sa te faca sa iti placa fizica.Mai mult te fac sa chiulesti, pe ei interesandui doar de note,nu cu ce cunostiinte pleci tu acasa.Aveti respectul meu domnule Presura!

 8. 02/08/2019 at 11:43 am

  gata m.am abonat și eu 😉 abia aștept să văd conținuturi extraordinare….

 9. 09/08/2019 at 8:01 am

  Frumos…i-mi place…esti un baiat destept…

 10. 08/10/2019 at 1:42 pm

  Am si eu o nedumerire: concav sau convex tine apa. Din punct de vedere matematic, la funcția de gradul 2 convex tine apa, din punct de vedere etimologic concav tine apa. Deci cum e?

 11. 13/10/2019 at 12:30 am

  sunteti genial ! si foarte placut de urmarit.

 12. 30/10/2019 at 8:08 pm

  Cristian, tu te-ai uitat la poza ta de pe propriul tău canal ? Știai că nimic nu e întâmplător ? Chiar îți dorești să apari cu coarne (eventual de drac) ???

 13. 22/12/2019 at 11:52 am

  Pe cand o carte cu titlu asemanator "Matematica povestita" ? Ar avea un mare ecou in randul pasionatilor de stiinte exacte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *